Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u veel gestelde vragen. Kunt u het gewenste antwoord niet vinden, stel dan de vraag via ons contactformulier.

Wat is LED nou eigenlijk?

Een LED is een elektronische component, een haldgeleidercomponent die licht uitzendt als er een elektronische strom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Het woord LED was oorspronkelijk een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode.

De Russiche wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren '20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste led en vroeg een patent aan. Losevs werk bleef echter onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat de led echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonvak een werkende led.

Wat zijn de voordelen van LED

Het grote voordeel van LED is uiteraard het zeer lage energieverbruik , in veel gevallen slechts 10% van een vergelijkbare gloei, halogeen of TL lamp. Verder is natuurlijk de lange levensduur een groot voordeel t.o.v. traditionele verlichting. De duurzaamheid van LED komt niet alleen door het hoge aantal branduren maar zeker ook doordat de LED tril en schokbestendig is. Verder zijn opvallend:

  • Geen opwarmtijd, direct vol licht;
  • Meer dan 1.000.000 schakelingen zonder kapot te gaan;
  • Geen ultraviolette of infrarode straling.

Meer weten over de mogelijkheden of vrijblijvend advies: